Geloven in jezelf!

Een succesvolle carrière begint bij geloven in jezelf! Het is zover, tijd voor een nieuwe uitdaging. Om welke reden dan ook ga jij op zoek naar een nieuwe baan, en wij snappen dat dat best spannend kan zijn. Een passende vacature vinden, solliciteren, jezelf presenteren… geloof in jezelf! Collega Otto geeft je vijf tips om zelfverzekerd en professioneel die droombaan te vinden.

Door Otto Boots

Ook jij kunt nu een nieuwe baan vinden!
We hebben er een onstuimig jaar op zitten en ook in 2021 lopen we nog tegen de nodige uitdagingen aan. Zeker als het gaat om het stimuleren van de economie en de werkgelegenheid in ons land. Want niet alleen de horeca en cultuursector hebben het momenteel zwaar, ook in de techniek zien we een groei aan faillissementen en snelle toename in werkloosheid.

Daar kunnen we verschillende redenen voor noemen zoals de crisis in olie en gas, die ook weer versterkt wordt door het “Corona-effect”. Al met al een uitdagende tijd om een nieuwe baan te vinden. Maar: het vinden van een nieuwe baan is absoluut niet onmogelijk!

Geloven in jezelf is het begin

"Believe in yourself! Want dan straal je dit ook uit en het geeft je positieve kracht. Je hebt hard getraind en gewerkt aan je techniek, kracht en uithoudingsvermogen. Je weet dat je een goede judoka bent, veel technieken beheerst en hoe je deze kunt toepassen. Geloof in jezelf maar vooral: durf in jezelf te geloven!"

Het is de uitspraak van mijn oude judoleraar, die mij heeft bijgebracht dat je altijd in jezelf moet geloven. Dit was vroeger voor mij van toepassing bij zware wedstrijden, maar zijn uitspraak motiveert mij nog dagelijks en ik geef hem ook graag door. Mijn judoleraar geloofde in mij, juist toen ik dat zelf niet zag. Door zijn training en coaching ben ik verder gekomen en geloofde ik ook meer in mijzelf. Sindsdien dacht ik bij verlies altijd: "Ik val niet, ik groei". Net als dit voor jou geldt! En daarom geef ik je vandaag 5 tips om met vol geloof in jezelf verder te gaan met je zoektocht naar die droombaan!

1. Goede voorbereiding is het halve werk
Om te beginnen pas ik dat oude spreekwoord meteen even aan: goede voorbereiding is 80% van het werk! Wil je aan jezelf bewijzen dat je meer kunt dan je denkt? Bereid je dan goed voor, en voel hoe je zelfvertrouwen groeit.
Twijfel ontstaat wanneer je niet zeker bent over bepaalde zaken. Wanneer je goed voorbereid bent, weet je waar je hebt over hebt, heb je kennis van het bedrijf, heb je nagedacht over de functie. Je gaat zo aan je onzekerheden voorbij en weet dat jij dé kandidaat bent voor de vacature.

2. Registreer complimenten
Heb je aan jezelf bewezen wat je waard bent door iets bijzonders te doen? Dan zal je ongetwijfeld complimenten ontvangen.
Doe je best om alle fijne complimenten in je hoofd niet af te doen als onbelangrijk. Registreer deze positieve opmerkingen, durf ze te geloven. Als iemand vindt dat jij een geweldige en inspirerende prestatie hebt geleverd, dan moet je daar niet aan twijfelen. Dan is dat gewoon zo!

3. Schat jezelf iets hoger in
De meeste mensen hebben een zelfbeeld dat op zijn minst een beetje aansluit met de realiteit, als jij heel goed bent in wat je doet dan weet je dit heus wel van jezelf. Het probleem is dat we ons meestal minder credits geven dan we eigenlijk verdienen. Inhakend op tip 2: vergroot die complimenten eens in je hoofd in plaats van ze te verkleinen. Schat jezelf dus gewoon eens iets hoger in bij het solliciteren op een nieuwe job, overdrijf zelfs een beetje. Wanneer je weer eens wilt afwijken van de realiteit, waarom dan niet positief?
Vergeet hierbij ook niet: Vergelijk jezelf niet met anderen. Vergelijk jezelf met je vroegere zelf!

4. Ben zeker van jezelf
Wanneer je zelf weer eens twijfelt aan jezelf, denk dan: ‘Ik ben beter dan ik zelf denk. Ik kan meer dan ik denk!’ En bewijs dan aan jezelf dat je meer kan dan je zelf denkt! Wanneer je met eigen ogen ziet dat het waar is, zal je steeds meer in jezelf geloven. Denk jij dat je nooit een werkgever kan overtuigen? Bedenk de volgende keer dan direct dat je dit wel kunt, en ga ermee aan de slag om dit aan jezelf te bewijzen.

5. Richt je op het positieve
Laat het positieve overheersen in je leven. Er is altijd wel weer een deur die op een kier staat of voor je open gaat. Verander je gedachten en je verandert de werkelijkheid. Je gedachten zijn de makers van je humeur, stemming en de maker van je wil. Richt je daarom op het positieve. En durf te dromen.

Als jij gelooft in jezelf volgen anderen vanzelf!
Die ene droombaan is voldoende, maar er zijn vast en zeker wel meerdere (video) sollicitaties en/of kennismakingsgesprekken nodig om daar te komen. Zeker als het gaat om die perfecte match. En natuurlijk komt er bij een sollicitatiegesprek ook nog genoeg kijken; het begint al bij je CV met of zonder je profiel enzovoorts. Maar ook hier telt je voorbereiding, presentatie en houding dubbel! (Zie ook de Blog: Koeien met vlekken)

Bovenal geldt dus geloof in jezelf! Als jij gelooft in jezelf, volgen andere vanzelf.

Blijf gezond, ga aan de slag voor jezelf en ik wens je heel veel succes als je zoekende bent naar die nieuwe baan. Heb je vragen over bovenstaande of wil je dat ik je verder help? Aarzel dan niet om contact met mij of mijn collega’s op te nemen. Zeker wanneer je een technisch gerelateerde baan zoekt. Wij helpen je graag!

 

Meer weten?

Laten we kennis maken!

Bel mij terug

Hi There

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Galjema Rotterdam B.V. maakt gebruik van cookies om de website zo goed mogelijk voor je te laten werken. Zo ervaar jij geen gedoe.