Werkgeluk: waarom is het belangrijk en hoe kunnen we het vergroten?

Werkgeluk is een term die steeds vaker wordt gebruikt om het gevoel van geluk te beschrijven dat mensen ervaren op het werk. Werkgeluk is niet alleen een kwestie van goede arbeidsvoorwaarden of een leuke baan. Het is veel meer dan dat!

Werkgeluk is een emotionele toestand waarin je je gelukkig voelt met je werk. Het is een belangrijk aspect van het leven, omdat dit grote invloed heeft op je welzijn en je algehele geluk. Een baan die je niet leuk vindt, kan ervoor zorgen dat je je ongelukkig voelt en dat je prestaties op je werk eronder lijden. 

Waarom kunnen we niet gewoon gelukkig zijn met ons werk?
Wanneer we onszelf afvragen waarom we niet gewoon gelukkig kunnen zijn met ons werk, dan is het antwoord eigenlijk heel simpel: omdat we onszelf niet toestaan om te voelen wat we echt voelen. We leven in een maatschappij waarin hard werken wordt aangemoedigd, en waarin succes wordt afgemeten aan de hoeveel geld we verdienen of hoe hoog we op de corporate ladder klimmen. Dit soort druk kan ervoor zorgen dat we ons werk als een last gaan zien, in plaats van als iets wat ons gelukkig maakt.

Tips om werkgeluk te vergroten
Werkgeluk komt niet vanzelf – je moet er actief naar streven. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je werkgeluk te vergroten.
Hieronder vind je 5 tips voor meer werkgeluk: 

  1. Werk aan een positieve werk-privébalans. Een belangrijke factor die je werkgeluk kan beïnvloeden, is de balans tussen werk en privé. Wanneer je teveel tijd besteedt aan je werk en te weinig aan je privéleven, kan dit leiden tot een ongelukkig en gestrest gevoel. Werk dus aan een goede balans, zodat je voldoende tijd hebt voor je werk, maar ook voor je privéleven.
  2. Wees een teamspeler. Een van de beste manieren om werkgeluk te verhogen, is door een teamspeler te zijn. Wanneer je samenwerkt met anderen en je echt inspant om een bijdrage te leveren aan het team, zal dit niet alleen leiden tot beter werk, maar ook tot een groter geluksgevoel. 
  3. Houd het positief. Positieve mensen zijn over het algemeen ook gelukkigere mensen. Dus probeer zo positief mogelijk te blijven, ook als er dingen misgaan op het werk. 
  4. Probeer zo veel mogelijk afwisseling in je werk te hebben. Werk niet alleen maar aan één soort taak of project, maar probeer verschillende dingen uit. Zo houd je het interessant en blijf je gemotiveerd. 
  5. Zorg ervoor dat je een baan hebt waar je echt blij van wordt. Kies een beroep dat bij je past en ga er vol voor. Het is niet altijd makkelijk om te weten wat je precies wilt, maar probeer toch een idee te krijgen van wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Werken doe je een groot deel van je leven, het is dus belangrijk dat je plezier hebt en geluk ervaart in wat je doet. Lukt het je met bovenstaande tips niet om je werkgeluk te vergroten en heb je het gevoel niet helemaal op je plek te zitten? Wij helpen jou graag bij het ontdekken van wat werkgeluk voor jou betekent: wat geeft je plezier, en waar ben je goed in? En samen gaan we op zoek naar naar een werkplek die écht bij je past.
 


 

 

Meer weten?

Laten we kennis maken!

Bel mij terug

Hi There

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!

Galjema Rotterdam B.V. maakt gebruik van cookies om de website zo goed mogelijk voor je te laten werken. Zo ervaar jij geen gedoe.