Vind jouw ideale baan in onze technische en office vacatures
Elektrotechniek
Werktuigbouwkunde
Installatietechniek
Bouwkunde
Office
Overig

Voorbereiding voor het sollicitatiegesprek

Kwaliteiten

In sollicitatiegesprekken kan de vraag worden gesteld: “ wat zijn jouw sterke eigenschappen?” Natuurlijk ben je in staat om een aantal punten te noemen. Het noemen van deze kwaliteiten alleen is echter niet voldoende, je moet deze onderbouwen met voorbeelden uit de praktijk. Dit houdt in dat je moet kunnen aangeven waar deze kwaliteiten uit blijken en voorbeelden kunnen noemen.

Prestaties

Iedereen heeft wel eens dingen gedaan waar hij enorm trots op is. Deze prestaties kunnen geleverd zijn tijdens werk, opleiding, hobby, sport etc. Het gaat om prestaties waar je zelf trots op bent, dus niet om wat anderen daar van vinden. Deze prestatie heb jij kunnen neerzetten, omdat je iets kunt of weet, of omdat je bepaalde eigenschappen hebt. En dat is informatie waar een toekomstig werkgever naar op zoek is. Want wanneer jij in het verleden gebruik hebt kunnen maken van bepaalde kennis of vaardigheden, zal jij dat naar alle waarschijnlijkheid ook in de toekomst gaan doen. Voor een sollicitatiegesprek is het dus handig om deze prestaties op een rijtje te zetten en te kijken welke kwaliteiten daarin voorkomen.

Beperkingen

Een vraag die bijna altijd door een opdrachtgever gesteld wordt is “welke slechte eigenschappen heb je? “Aangezien niemand perfect is, verwacht de opdrachtgever ook op deze vraag een antwoord. Het is daarom belangrijk om je ook op deze vraag voor te bereiden. Wanneer je je voorbereidt op deze vraag, dan heb je de tijd om na te denken over de manier waarop je jouw verbeterpunt onder woorden zal brengen. Dat zou je kunnen doen op een manier dat je de beperking ombuigt naar iets positiefs.
Voorbeeld: Als je koppig bent, zou dit ook kunnen betekenen dat je een volhouder bent.
Als je vaak dingen vergeet, is wellicht jouw verkooppunt dat je altijd met overzichtelijke checklists werkt en dat je daardoor zorgvuldig en planmatig werkt.
Zo kan een beperking een sterk punt worden of kun je laten horen, dat je bewust omgaat met deze beperkingen. Om je eigen beperkingen te ontdekken dien je terug te kijken naar jouw ervaringen in het verleden.
Galjema Rotterdam B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.