Vind jouw ideale baan in onze technische en office vacatures
Elektrotechniek
Werktuigbouwkunde
Installatietechniek
Bouwkunde
Office
Overig

Thuiswerken met kinderen

Lesley Galjaard 18-3-2021 10:26
Categorieën: Algemeen

Het is een hele uitdaging dat thuiswerken met kinderen…
Sinds maart 2020 weten we niet beter en werkt Nederland volop thuis. Alles om het coronavirus tegen te gaan en te zorgen dat we zo snel mogelijk weer terug kunnen naar een leven zonder maatregelen. Maar wanneer dat zover is, dat weet niemand. Thuiswerken blijft dus nog even de norm. En dat is nog best een uitdaging, zo stelt ook onze collega Lesley.

Door Lesley Galjaard

Thuiswerken met kinderen
Jarenlang ga je iedere dag als vanzelf naar kantoor maar plotseling kwam hier verandering in. Maart 2020, niemand had verwacht dat het thuiswerken zo zwaar zou worden, zeker voor ouders. De scholen gaan dicht, je wordt overspoeld met e-mails van school, krijgt bergen werk mee dat je kind af moet hebben iedere week. De druk is hoog! Je moet je kind thuisscholing geven, maar ook je eigen werk afkrijgen. Hoe ga je hier mee om?

Voor mij was het een pittige tijd. Alles veranderde en mijn vaste ritme kwam te vervallen. Je wilt alles zo goed mogelijk doen voor je kind maar ook voor je werkgever. Het is lastig omdat je dit nog nooit eerder hebt gedaan en daarnaast heb je als ouder niet geleerd om les te geven aan je kind. Natuurlijk heb je zelf vroeger school gehad en herinner je wel hoe jij les kreeg en hoe iets door de juf/meester werd uitgelegd, maar hoe wij vroeger les kregen is al lang niet meer aan de orde.

Alles verandert
Toen mijn dochter mij uitlegde hoe een bepaalde som werd uitgerekend keek ik haar aan en begon te lachen, dit herkende ik helemaal niet en zo had ik dat zeker niet geleerd. Hoe moet je als ouder je kind helpen als je zelf niet begrijpt hoe de juf/meester nu iets uitlegt aan je kind? Ik kan uitleggen hoe ik het heb geleerd, maar dan zit mijn dochter mij aan te kijken alsof ik een andere vreemde taal spreek.

Ik kwam in een sleur terecht. Wakker worden, alles en iedereen klaarmaken en naar kantoor gaan veranderde in wakker worden, mijzelf klaar maken en mijn laptop opstarten in de woonkamer. Helaas heb ik geen extra kamer waar ik rustig kan werken, dus leef ik letterlijk de hele dag in de woonkamer.

Je gaat aan één stuk door, je vergeet pauze te nemen wat je normaal op kantoor wel doet, tussendoor word ik afgeleid door mijn dochter met verschillende vragen over haar schoolwerk. Los daarvan moest ik ook regelmatig optreden, want ja, mijn dochter dacht ‘Zo dat is lekker, ik hoef niet naar school en mijn schoolwerk maak ik van de week wel af.’ Zij zag het letterlijk als een soort vakantie. Beide zaten wij dag en nacht gekluisterd aan huis. Alle sporten vielen weg, ik zag mijn collega’s niet, mijn vrienden niet, mijn hele sociale leven was compleet verdwenen.

Ik zat alleen nog maar thuis. Dit moest veranderen, hier moet ik wat aan doen. Maar hoe verander ik iets waar ik nog nooit iets mee te maken heb gehad? Wij hebben ervoor gekozen om een planning te maken, een planning die voor ons beide werkt.

Planning en structuur helpt!
Voor elke dag maak ik een dagindeling, je start alles op en zorgt dat je klaar bent om te beginnen. Zorg dat je weer in een ritme komt door op hetzelfde tijdstip wakker te worden als wanneer je naar je werk/school gaat. Samen pauze nemen, even weg van al het werk. Ga naar buiten en loop een rondje, want frisse lucht heb je nodig. Bespreek wanneer je een meeting in gaat en dat je dan ook echt niet gestoord kan worden. Heeft je kind vragen? Laat hem/haar niet elke 5 minuten langskomen, maar bespreek dat hij/zij de vragen opschrijft en dat je eind van de dag samen naar de vragen kijkt.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, blijf er bewust van, praat erover en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. En ondanks de nadelen van het thuiswerken, zie ook het positieve ervan in: je staat niet meer in de file, brengt meer tijd samen door met je kind en eerlijk is eerlijk… het is toch stiekem wel leuk om samen met je kind te gaan lunchen.

Heb je vragen over bovenstaande of wil je dat ik je verder help? Aarzel dan niet om contact met mij of mijn collega’s op te nemen. Zeker wanneer je een office of technisch gerelateerde baan zoekt. Wij helpen je graag!
 
 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Galjema Rotterdam B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.